What’s for lunch? Eliciting preferences for food on university campus
What is your preferred language for completing this survey? Vilket språk föredrar du?
English
Swedish
PLEASE NOTE In the top corner you can choose the language you want to continue with.OBS Överst till höger kan du välja språket du vill fortsätta med.
Dear participant,
You are invited to participate in a survey that aims to investigate university students’ and staff preferences for on-campus lunch meals.
The survey will take about 15-20 minutes to complete. By completing the survey, you will be eligible to enter a free prize draw to win a shopping voucher.
If you would like to find out further information about the survey, please read the Participant Information (below).
By completing the survey, you understand that:
Your participation is voluntary, and you are free to withdraw from the study within 90 days, without giving any reason and without your rights being affected. To learn about how to withdraw from the study, please consult the Participant Information Sheet (below).
Your data will be processed for the purposes detailed in the Participant Information Sheet (below) and in accordance with the EU Data Protection Regulation.
At the end of the survey, you will be asked to provide your email address if you want to enter the prize draw and/or stay informed about the results of this research. If you decide to provide your email address, it will be collected using a separate survey form and stored separately from your responses to this survey. We will not be able to link your responses to the survey to your email address thereby ensuring your anonymity. Email addresses of those participants who want to participate in the prize draw will be deleted after the prize draw is completed.
At the end of the project, your data will be made available open access to be re-used for non-commercial purposes in a repository. Please note that no personal data that could identify you will be made available.
This survey is part of a research project within the EUniWell collaboration (https://lnu.se/en/meet-linnaeus-university/collaborate-with-us/international-collaboration/the-european-university-for-well-being/) and is funded by the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 101035821. Same surveys are carried out at Nantes University (France), University of Murcia (Spain), Semmelweis University (Hungary), University of Florence (Italy), and University of Birmingham (UK).
At Lnu, the following researchers from the Faculty of Health and Life Sciences are responsible for the research:Cornelia Witthöft, Professor in Food Science, Mohammed Hefni, Assoc Prof in Food Science, Léonie Dapi Nzefa, Assoc Prof in Health Sciences.
THANK YOU FOR CONSIDERING TAKING PART IN OUR STUDY!
Vad blir det för lunch? Preferenser vid matval på campus
Vi vill fråga dig om du vill delta i ett forskningsprojekt. I det här dokumentet får du information om projektet och om vad det innebär för dig att delta.
Varje dag fattar människor beslut om att köpa och konsumera mat. Beslut styrs av vanor, tidigare erfarenheter, samt olika socioekonomiska och kulturella faktorer. Matkonsumtion har en direkt påverkan på människors hälsa. En dålig kost är förknippat med dålig hälsa och miljömässiga konsekvenser. Att få en bättre förståelse för drivkrafterna bakom val av matkonsumtion kan bidra till att mildra eventuella negativa konsekvenser av ohälsosamma matval och stödja utformningen av skräddarsydda åtgärder till förändring. Detta kan leda till hälso- och ekonomiska fördelar för individen och hela samhälle.
Syftet med denna studie är att identifiera och jämföra preferenser hos universitetspersonal och studenter vid val av lunchrätter på matserveringar på universitetets campus.
Studien genomförs för att förstå vilka faktorer studenter och personal anser vara viktigast när de väljer lunchalternativ på campus. Studien genomförs av fakulteten för hälso- och livsvetenskap vid Linnéuniversitetet inom ramen för EUniWell (Europauniversitet för välbefinnande, https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/samarbeta-med-oss/internationellt-samarbete/europauniversitetet-for-valbefinnande/) i samarbete med fem andra EUniWell universitet. Forskarteamets ledare, Dr Irina Pokhilenko, är baserat vid Institute for Applied Health Research, University of Birmingham.
Projektet kommer att frambringa ny kunskap för att förstå de viktigaste faktorer som studenter och personal tar hänsyn till när de väljer lunch på campus.
Informationen i detta dokument vänder sig till dig som svarat på annonsen på LNU:s hemsida kring deltagande i studien och antingen är student eller en anställd vid Linnéuniuniversitetet, samt regelbundet äter lunch på matserveringar på universitetets campus i Växjö eller Kalmar.
Forskningshuvudman för projektet är Linnéuniversitetet. Med forskningshuvudman menas den organisation som är ansvarig för projektet. Ansökan för att genomföra projektet är godkänd av Etikprövningsmyndigheten (Diarienummer: 2023-07604-01).
Studien kommer pågå ett halvt år. Studien kommer att utföras i 3 faser, del 1), del 2) och del 3). Deltagandet i studiens alla faser kommer att ske digitalt.
I den första fasen (del 1) kommer en medlem av personalen och en student vid LNU kommer att bjudas in i en online-fokusgrupp. Under sessionen kommer vi be dig och deltagarna från andra EUniWell-universitet (också en student, en medlem av personalen) att prioritera de faktorer som du tar hänsyn till när du väljer lunch på campus (anonymiserat genom t ex Mentimeter). Detta bör ta 1–1,5 timmar av din tid. Sessionen kommer att genomföras på engelska under ledning av en forskarkollega från EUniWell partneruniversitetet i Birmingham, Dr Irina Pokhilenko. Diskussionen kommer att spelas in (röstinspelning genom universitetet i Birmingham).
I den andra fasen (del 2) kommer en medlem av personalen och en student vid LNU att rekryteras för att pilottesta enkäten. I ett online-möte med involverade LNU-forskare ombedjas deltagarna att besvara enkäten (som finns som word dokument på svenska) och ge feedback avseende dess tydlighet och enkelhet att fylla för att förbättra enkätfrågorna. Deltagarnas personliga uppgifter och enkätsvar kommer inte att sparas. Detta bör ta 1 timme.
I den tredje fasen (del 3) kommer undersökningen genom online-enkätverktyget Survey&Report, som oftas används vid LNU. att genomföras, där personal och studenter vid Linneuniversitetet kommer att bli inbjudna att delta. Deltagarna kommer att ombedjas att besvara online-enkäten med frågor om faktorer som påverkar deras preferenser vid val av lunchrätt på campus (t.ex. pris, smak, hälsosamhet, miljöpåverkan), samt frågor om socio-demografiska faktorer och ätvanor. Detta bör ta 20 minuter.
Vissa del av studien (del 1) kommer att genomföras i samarbete med de deltagande EUniwell-universiteter (University of Florence, University of Birmingham, University of Nantes, Murcia University och Semmelweis University i Budapest).
Deltagandet i studiens olika faser (del 1, 2 och 3) är oberoende av varandra; deltagarna kan välja att endast delta i en del av studien. Vi vill fråga dig om du vill delta i del 3) av studien, online enkätstudien om preferenser vid matval på campus.
Om du vill delta i del 3) av studien, vänligen besvara enkätfrågan Samtycker du till att delta i den här undersökningen? med Ja för att länkas till online-enkäten.
Möjliga följder och risker med att delta i projektet
Det finns inga förväntade risker med att delta i denna studie.
Deltagande är helt frivilligt. Om du väljer att delta är du fortfarande fri att dra dig tillbaka när som helst utan att ange en anledning. Om du ändrar dig angående din medverkan i studien kan du göra det genom att kontakta Cornelia Witthöft via e-post (cornelia.witthoft@lnu.se). Ett beslut att dra tillbaka dig kommer inte påverka dina rättigheter eller din förmåga att delta i framtida forskning.
Vad händer med dina uppgifter?
Projektet kommer att samla in och registrera information om dig. För att utföra denna forskning kommer vi att behöva samla in information om faktorer som påverkar dina preferenser vid matval, socio-demografiska faktorer och ätvanor. En del av denna information kommer att vara dina personuppgifter. All information som samlas in om dig genom din medverkan i studien kommer att hållas strängt konfidentiell och anonym och användas enbart för ändamålen med denna studie. Anonym data kommer att lagras på seriellt numrerad, säker, lösenordsskyddad lagringsenhet vid Linnéuniversitetet i 10 år efter forskningen. All analys av data kommer att vara anonym och kommer endast att indexeras med hjälp av studie-ID-nummer så att deltagarna inte är identifierbara. Resultaten kommer att publiceras och presenteras vid vetenskapliga konferenser. Identiteten hos forskningsdeltagarna kommer inte att avslöjas för andra. Statistisk analys kommer att utföras på data, från vilken deltagarnas identitet inte kan fastställas. Det kommer inte att finnas några individuella rapporter eller konton från studien.
Anledningen till att projektet behöver behandla personuppgifter är att studera de viktigaste faktorer som studenter och personal tar hänsyn till vid sina matval.
Linnéuniversitetet är personuppgiftsansvarig för denna behandling. Den rättsliga grunden för personuppgiftsbehandlingen är samtycke enligt EU:s dataskyddsförordning, artikel 6.1a.
Dina svar kommer att behandlas så att inte obehöriga kan ta del av dem. Enligt EU:s dataskyddsförordning har du rätt att kostnadsfritt få ta del av de uppgifter om dig som hanteras i projektet, och vid behov få eventuella fel rättade. Du kan också begära att uppgifter om dig raderas samt att behandlingen av dina personuppgifter begränsas. Rätten till radering och till begränsning av behandling av personuppgifter gäller dock inte när uppgifterna är nödvändiga för den aktuella forskningen. Om du vill ta del av uppgifterna ska du kontakta huvudansvarig forskare Cornelia Witthöft, Institutionen för kemi och biomedicin, Linnéuniversitetet, 39231 Kalmar. Telefon 0480-446310, mobil 072-5295810, e-post cornelia.witthoft@lnu.se.
Dataskyddsombud vid Linnéuniversitetet kan nås på e-post dataskyddsombud@lnu.se. Information om hur du lämnar in klagomål finns på myndighetens webbplats (imy.se). Om du är missnöjd med hur dina personuppgifter behandlas har du rätt att ge in klagomål till Integritetsskyddsmyndigheten, som är tillsynsmyndighet.
Hur får jag information om resultatet av projektet?
Om du bli informerad om resultat av denna forskning kan du ange din e-postadress. Den kommer att lagras separat från dina svar på undersökningen, och du kommer inte att vara identifierbar. Om du önskar ta del av dina individuella data, kan du kontakta Cornelia Witthöft för en skriftlig sammanställning.
Försäkring och ersättning
Inget försäkringsskydd krävs då deltagandet i samtliga faser i studien sker digitalt.
Du kommer som forskningsperson som deltar i del 1 och del 2 av studien kompenseras för din tid. Fokusgruppsdeltagare (del 1) kommer att erhålla ett arvode motsvarande 30 EUR. Deltagare i pilotstudien (del 2), som testar enkäten, kommer att erhålla ett arvode motsvarande 30 EUR. Deltagare i online-enkätstudien (del 3) kommer att vara berättigade att delta i en utlottning för att vinna en shoppingkupong motsvarande 10 EUR genom att ange din e-postadress. Den kommer att lagras separat från dina svar på undersökningen, och du kommer inte att vara identifierbar.
Deltagande är frivilligt
Ditt deltagande är frivilligt och du kan när som helst välja att avbryta deltagandet. Om du väljer att inte delta eller vill avbryta ditt deltagande behöver du inte uppge varför. Om du ändrar dig angående din medverkan i studien (del 1, del 2) kan du göra det genom att kontakta Cornelia Witthöft via e-post (cornelia.witthoft@lnu.se). Ett beslut att dra tillbaka dig kommer inte påverka dina rättigheter eller din förmåga att delta i framtida forskning. All data som samlats in från dig före din återkallelse kommer att bevaras inom studien, men du kommer inte att vara identifierad i några studierapporter.
Ansvariga för projektet
Ansvarig för projektet är
Prof. Cornelia Witthöft, Institutionen för Kemi och biomedicin, Linnéuniversitetet, Telefon: 0480-44 63 10, Mobil: 072 529 58 10, E-post: cornelia.witthoft@lnu.se.
Om du vill ha mer information eller har några frågor, vänligen kontakta cornelia.witthoft@lnu.se eller leonie.dapinzefa@lnu.se eller mohammed.hefni@lnu.se