Lnu_Wordmark_Symbol
 

FIDES (Female Inclusion & Development in Exercise and Sport) ADP (Athlete Development Program)

 Enkät till kvinnor 16-24 år 
 
 

Deltagarinformation för kvinnor 16–24 år

Vi vill fråga dig om du vill delta i ett forskningsprojekt. Här nedan får du information om projektet och om vad det innebär att delta. 

Vill du hellre lyssna på informationen så finns den inspelad här.

Vad är det för ett projekt och varför vill vi att du ska delta?

Idrottande flickor står ofta inför särskilda utmaningar när det gäller de kroppsliga förändringar som sker i puberteten som till exempel humörsvängningar och en ökad fettmassa – detta samtidigt som pojkar får betydande ökad muskeltillväxt och styrka. Ett ökat fokus på kroppen i samhället generellt bidrar till att ohälsosamma normer kan få fäste bland ungdomar, i synnerhet hos flickor. Idrottsmiljön har potential att motverka att ohälsosamma normer sprids, men den psykosociala stress som en ohälsosam idrottsmiljö kan medföra kan öka risken för till exempel depression, ångest och ätstörningar. För att flickors välmående ska stärkas genom träning behövs en idrottsmiljö som tar hänsyn till deras psykologiska, biologiska och sociala villkor.

Det övergripande syftet med projektet, som heter FIDES (Female Inclusion & Development in Exercise and Sport) ADP (Athlete Development Program), är att främja positiva träningsupplevelser och välmående bland flickor och unga kvinnor inom organiserad idrott. Det ska ske genom att öka idrottsflickors, deras vårdnadshavares och tränares kunskap om de utmaningar som flickor ofta möter under puberteten när de deltar i organiserad idrott. Målet är att utveckla, testa och utvärdera en digital utbildning i form av ett antal korta filmer.

Du är tillfrågad om du vill delta i denna del av projektet då du är kvinnlig idrottare mellan 16 och 24 år och medlem av en idrottsförening/klubb inom fotboll, ridsport, handboll, simning, gymnastik, innebandy, friidrott, cykling, längdskidåkning eller alpin skidåkning. Vi vill be dig om din hjälp med att utveckla 1) filmerna till idrottsflickor i puberteten och 2) en tränarutbildning för tränare till flickor och kvinnor. Dina erfarenheter och tankar om hur det är att vara kvinnlig idrottare och hur du upplevde det att träna inom organiserad idrott när du själv var i puberteten är otroligt värdefulla för oss. Det hjälper oss att bygga en kunskapsbas som vi ska använda för att utveckla en så bra utbildning till idrottsflickor i puberteten och en tränarutbildning för tränare till flickor och kvinnor, som möjligt.

Forskningshuvudman för projektet är Linnéuniversitetet, i Växjö/Kalmar. Med forskningshuvudman menas den organisation som är ansvarig för studien. Forskningsledare på Linnéuniversitetet är docent Anna Melin på institutionen för Idrottsvetenskap och projektet genomförs i samarbete med forskare på Universitetet i Agder i Kristiansand, Norge, samt Riksidrottsförbundets regionala avdelningar (RF SISU) i Småland och Skåne. Projektet är godkänt av Etikprövningsmyndigheten (dnr 2023-05264-01).

Hur går projektet till?

Deltagande i detta projekt innebär att svara på en anonym online-enkät som tar 10–20 minuter att besvara. Enkäten innehåller stängda och öppna frågor. Frågorna handlar om att vara kvinnlig idrottare och vad du värdesätter hos en tränare. Därutöver vilka kunskaper som du hade önskat att du, din tränare och dina vårdnadshavare hade haft för att främja ditt välmående i förbindelse med idrotten och din idrottsliga utveckling under tonåren.

Möjliga följder och risker med att delta?

Studien förväntas inte att ge några biverkningar eller nackdelar bortsett från tiden du behöver avsätta för att delta. 

Vad händer med mina uppgifter?

Linnéuniversitetet ansvarar för dina personuppgifter. Informationerna vi får genom enkäten kommer inte att vara identifierbara och vi kommer endast att använda dina svar för de ändamål vi berättar om i detta dokument.

Du kan välja att ange din e-postadress om du vill delta i dragningen av presentkort eller om du vill delta i ett eventuellt uppföljningsprojekt. Om du väljer att ange din e-postadress för dessa ändamål kan du ändå återkalla ditt samtycke och begära att dina uppgifter raderas när som helst.

E-postadresser som samlas in för presentkortsdragning kommer inte att kopplas till informationer från enkäten och kommer raderas efter avslutad dragning.

Enkätsvar med e-postadresser för deltagande i ett eventuellt uppföljningsprojekt pseudonymiseras. Det vill säga att e-postadresserna tas bort från datafilen med enkätsvar innan resultaten bearbetas eller analyseras av forskningsgruppen. En länkningsnyckel som sammankopplar e-postadresser med respektive enkätsvar sparas på ett USB-minne och bevaras inlåst i ett kassaskåp på institutionen för Idrottsvetenskap på Linnéunversitetet. Projektperioden sträcker sig till den 31 december 2026. Om du svarar ja till att delta i en eventuell långtidsuppföljning, bevaras din e-postadress i upp till 5 år efter att projektet är avslutat.

Dina svar och dina resultat kommer att behandlas så att inte obehöriga kan ta del av dem. Information som eventuellt publiceras från ditt deltagande kommer inte att kunna spåras tillbaka till dig. En datafil med enkätsvaren (utan e-postadresser) kommer att delas med de norska medlemmarna av forskningsgruppen på Universitetet i Agder i Kristiansand i Norge. De ska använda enkätsvaren som kunskapsbas i utvecklingen av en tränarutbildning till tränare för flickor och kvinnor.

Enligt EU:s dataskyddsförordning har du rätt att kostnadsfritt få ta del av de uppgifter om dig som hanteras i projektet, och vid behov få eventuella fel rättade. Du kan också begära att uppgifter om dig raderas samt att behandlingen av dina personuppgifter begränsas. Rätten till radering och till begränsning av behandling av personuppgifter gäller dock inte när uppgifterna är nödvändiga för den aktuella forskningen. Om du vill ta del av uppgifterna ska du kontakta Anna Melin, anna.melin@lnu.se. Du kan även ta kontakt med Linnéuniversitetets dataskyddsombud Elisabeth Engström (elisabeth.engström@lnu.se, 0470-76 75 78) om du har frågor gällande behandlingen av dina personuppgifter i projektet eller önskar att klaga på behandlingen av information om dig. Om du är missnöjd med hur dina personuppgifter behandlas har du rätt att ge in klagomål till Integritetsskyddsmyndigheten, som är tillsynsmyndighet.

Hur får jag information om resultatet av projektet?

Resultaten av hela projektet inklusive eventuella oförutsedda fynd kommer att rapporteras i vetenskapliga artiklar och på vetenskapliga konferenser. Resultaten kommer även att publiceras via Centrum för Idrottsutveckling samt Idrottsforskning.

Ersättning?

Vi ger ingen ersättning för att du svarar på enkäten, men du är välkommen att delta i utlottning av presentkort, om du vill. 

Deltagande är frivilligt

Ditt deltagande är frivilligt och du kan när som helst välja att avbryta deltagandet. Om du väljer att inte delta eller vill avbryta ditt deltagande behöver du inte uppge varför, och det kommer inte heller att påverka dig på något vis.

Ansvarig för projektet?

Ansvarig för projektet är Anna Melin, anna.melin@lnu.se, 073-262 97 14.

Har du frågor om projektet?

Du är välkommen att ställa dina frågor till Felicia Radovan, felicia.radovan@lnu.se, 0470 70 80 17 

      

1.
Jag har mottagit och förstått information om projektet och har fått möjlighet att ställa frågor. Jag samtycker till att mina uppgifter behandlas fram tills projektet är avslutat.
Den här frågan är obligatorisk